Háború és lopás 3. rész – 5 millió hektárnyi termőterületet „elloptak”, de Zelenszkij nem meri elmondani, kik tették

Cikksorozatunk legújabb részében bemutatjuk, melyek az ukrán termőterületeken gazdálkodó lagnagyobb cégek, és milyen ezek háttere.

Már június végén, július elején lehet magyar dinnye a piacon a kedvező időjárásnak köszönhetően. A növekvő felvásárlási áraknak köszönhetően újra megéri dinnyét termelni a termelőknek. A hazai dinnyefogyasztás is nőtt az utóbbi években.
A korai tavasz és a kedvező időjárás hatására a szokásosnál két héttel korábban, június végén, július elején már lesz hazai görögdinnye a piacon – mondta el a Magyar Dinnyetermelők Országos Szövetségének elnöke. Oravecz Tamás azt is elmondta, hogy Dél-Békésben az idén tovább nőtt a görögdinnye termesztési kedv, a termelők a tavalyinál tíz százalékkal nagyobb területen ültették el a szántóföldi gyümölcsöt. A vetőmag- és növényvédőszer-forgalmazók adatai és az előzetes becslések szerint a termő terület 2014-ben Dél-Békésben meghaladja a háromezer hektárt. Tavaly a termelők 2800 hektárról tudtak termést betakarítani.
Az elnök a termelési kedv növekedését a kiegyensúlyozott dinnyepiaccal indokolta. A felvásárlási árak 2010 óta jelentősen emelkedtek, kilogrammonként 20-25 forintról 35-40 forintra, ezért érdemes lett ismét dinnyét termelni. Kifejtette: egy hektár dinnye termelési költsége 1,5 – 1,7 millió forint közötti összeg, a realizálható jövedelem 250-400 ezer forint hektáronként.
A FruitVeb Zöldség Gyümölcs Szakmaközi szervezet elnöke elmondta: tavaly országosan 5550 hektárról takarítottak be dinnyét a termelők. Az idei évben van remény arra, hogy a termést hozó terület nagysága hatezer hektár körüli lesz, a területnek az ötven százalékát Dél-Békés adja, Medgyesegyháza és környéke. Dél-Békés mellett összefüggő területeken termelnek dinnyét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a hajdúsági, a hevesi, a jászsági és a tolnai tájkörzetekben. Két héttel korábban érik a dinnye, így a kereskedőkkel korábban kezdődnek az egyeztetések annak érdekében, hogy az import és a korai érésű hazai termés nagy mennyiségben ne találkozzon a piacon. A idei évben is lesz dinnye promóció, kóstoltatás és reklám, ami érdemben befolyásolja a hazai dinnye iránti keresletet. Három év alatt az egy főre eső fogyasztás tíz kilogrammról 15 kilogrammra nőtt – tette hozzá az elnök.